Zajęcia promujące zdrowe odżywianie

W styczniu 2016 r dzieci wykonywały swoje własne sałatki owocowe.


 

Dzieci spróbowały również koktajlu mleczno – owocowego jako alternatywy dla przesłodzonych jogurtów. Koktajl zdobył wielu zwolenników.


 

Wizyta stomatologa – pani Agnieszki Majewskiej . Dzieci dokładniej zapoznały się z budową zębów oraz prawidłowym ich szczotkowaniu.


 

24 kwietnia 2015 roku odbyły się występy koła teatralno – muzycznego i chórku świetlicowego na naszej szkolnej scenie teatralnej. Zaproszeni goście obejrzeli przedstawienie pt. „Dbajmy
o zdrowie”. Spektakl zachęcał do właściwego odżywiania i zdrowego trybu życia. Widzowie mieli okazję dowiedzieć się, jakie produkty są najlepsze dla naszego organizmu oraz w jakich produktach występują niezbędne witaminy. Inscenizację teatralną uświetniły występy chórku świetlicowego, który zaprezentował piosenki dotyczące zdrowego stylu życia. Spektakl mieli okazję również zobaczyć rodzice małych aktorów 28 kwietnia. Dzieci zostały nagrodzone gromkimi brawami, a za piękne występy otrzymały nagrody.


 

Dnia 20 kwietnia 2015 r. odwiedziła naszą świetlicę p. Izabela Soja, która z zawodu jest dietetyczką. Zapoznała dzieci ze swoją pracą oraz przeprowadziła bardzo ciekawe zajęcia dotyczące zdrowego odżywiania i zdrowego trybu życia. Dzieci przypomniały sobie, dlaczego warto uprawiać sport. Pani Izabela zachęciła dzieci do spożywania zdrowych przekąsek (orzechów, suszonych owoców) na rzecz tych niezdrowych (chipsów, słodyczy itp.). Dzieci dowiedziały się dlaczego pożywienie typu Fast – food nie jest dla nas odpowiednie i w jaki sposób możemy sami zrobić sobie zdrowszego hamburgera lub frytki. Również nie wszystkie napoje są zdrowe i dobre dla naszego organizmu o czym uczniowie mogli się dowiedzieć. Poruszony został też temat otyłości: jak ważne jest dla naszego organizmu zachowanie szczupłej sylwetki. Po zajęciach dzieci wręczyły Pani Izie laurkę z podziękowaniami oraz zdrowy upominek.


15 kwietnia 2015 r. był w świetlicy dniem ze zdrową kanapką. Została przeprowadzona pogadanka na temat zdrowych produktów do jedzenia oraz sposobu przygotowania posiłków. Z przygotowanych produktów: chleba razowego, twarogu, sera żółtego, sałaty, czerwonej papryki, rzodkiewki i ogórka każdy uczestnik zajęć mógł skomponować własne kanapki. Wszystkim bardzo smakował przygotowany posiłek.


Dzień ze zdrowym sokiem owocowo – warzywnym.


 

Zdrowe śniadanie – płatki owsiane z suszonymi owocami i jogurtem naturalnym.